Külföld

Zelenszkij több légvédelmi támogatást szeretne

rtl.hurtl.hu

2024. május 18. 14:21

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy csak a szükséges légvédelmi képességek negyedével rendelkeznek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP-nek adott interjújában elmondta, hogy Ukrajnának az orosz támadások elleni megfelelő védekezéshez szükséges légvédelmi kapacitás mindössze 25 százaléka áll rendelkezésre.

A Kyiv Independent által idézett interjúban Zelenszkij arra kérte partnereit, hogy küldjenek több légvédelmi rendszert, mivel Oroszország fokozza a lakossági központok és infrastruktúra elleni támadásokat. Az elnök kifejtette, hogy Ukrajnának 25 Patriot rendszerre vagy annak megfelelőjére van szüksége a védelméhez.

Emellett Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajnának több mint száz fejlett repülőgépre, köztük F-16-os vadászrepülőkre van szüksége az orosz légierő ellensúlyozására. Kijelentette, hogy a légi fölény elkerülése érdekében a flottának legalább 120-130 modern repülőgéppel kellene rendelkeznie.

Zelenszkij azt is közölte, hogy két további Patriot légvédelmi rendszer segítene megakadályozni Oroszország Harkiv városának elfoglalását, emlékeztetett, hogy az orosz erők május 10-én újabb offenzívát indítottak Harkiv megye északi részén.

Nyitókép: MTI / EPA / Ukrán elnöki sajtóiroda

#Külföld#ukrajna#légvédelem#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk